LB nov 2009

Tankar runt lucia och granar

Tankar runt lucia och granar

 

Har du funderat på varför lussefirandet blev en sådan ungdomsfyllerihelg på 70-talet och varför lucia numera inte är något större problem runt om i Sverige? Hur började det och hur slutade det? Jag tycker detta fenomen är ganska intressant att fundera på. Slutsatserna man kan dra stöder Öckerömetodens grundtanke att ungdomsdrickandet egentligen är ett vuxenproblem.

 

Varför blev lussenätter ungdomsfyllerinätter?

 

Att lussa sina lärare är en aktivitet som funnits under lång tid. För 50 år sedan var det vanligt att detta genomfördes på ett mycket seriöst sätt. Eleverna bakade lussekatter och pepparkakor och övade luciasånger i flera stämmor mm, och många är de lärare som fått tårar i ögonen då de sett sina kära elever framföra sång och bjuda på nybakat under tidiga luciamorgnar. Dessa trevliga arrangemang var nog de allra flesta föräldrar mycket positiva till. Även de föräldrar som aldrig annars skulle tillåta sina barn att ränna ute på helgkvällar, godkände att barnen vid lucia var ute hela natten. På många håll fungerade detta länge utan problem men under mellanölstiden på 70-talet kom alkoholen in i bilden, och så småningom övergick ofta lussandet i rena fylleslag. I min ungdom i 70-talets Göteborg drog fortfarande lusseklädda, berusade ungdomar runt överallt i stan. Så småningom försvann lussenattlinnena men fylleriet bestod.

 

Hur nyktrade lucia till?

 

Vuxenvärlden fattade väl inte direkt vad som var på gång och supandet på lucia tilläts pågå under några år. Lite skämtsamt kan man säga att vuxenvärlden blev tagen på sängen. Då den 13 december var en skoldag var berusade, nerspydda och trötta elever en inte helt ovanlig syn i Sveriges högstadieskolor. Idag låter det så otroligt så man undrar man om man minns rätt.

 

Omkring 1980 började man anordna ”Drogfri lucia” runt om i Sveriges kommuner, som ett drogfritt alternativ (med skiftande framgång). Men det var först när skola och föräldrar på allvar satte ner foten som en lösning var i sikte. När skolan förbjöd lussande hos lärarna och föräldrarna höll sina barn hemma och skolan krävde nykter närvaro från kl 8 på morgonen, upphörde problemen relativt fort, och idag är lucia på de flesta orter inget större bekymmer.

 

Dra granar

 

Vi öbor kan kanske dra en del lärdomar av lussefenomenet. Det påminner nämligen en hel del om grankriget innan påsk. Många föräldrar som vanligtvis inte tillåter utespring nattetid, låter då sina barn vara ute sent eftersom barna ska ”dra granar”. Precis som själva lussandet blev sekundärt för de som framför allt ville supa, har det även på våra öar funnits ungdomar som tycker att alkoholen och att ”grilla ölburkar” till hög musik varit viktigare än hur många granar man lyckats få ihop. Precis som med lussefirandet är det vi vuxna som bestämmer vilken omfattning ungdomsfylleriet ska få i samband med grandragandet 2010.

 

Jag önskar er alla en mysig adventstid.

 

 

 

Har du synpunkter på ovanstående?

Hör gärna av dig!

 

 

Håkan Fransson

031-976459

hakan.fransson@ockero.se

 

Senaste kommentarer

14.07 | 07:25

Ungdomarna är Sveriges framtid.

09.01 | 09:29

Bra jobbat!!

23.01 | 15:50

Jag tycker det här är suveränt. En eloge till personalen som arbetar för ett alkohol- och drogfritt samhälle. IOGT/NTO-medlem.

05.08 | 11:07

Om du har vägarna förbi södra Finland så är du hjärtligt välkommen!