Krönika feb 2012

Starköl i butik i Bohuslän

Just nu diskuteras hur länge krogarna på Avenyn ska få hålla öppet. Debattens vågor går höga om vuxnas rättighet att få dricka alkohol när man vill, Göteborg som internationell metropol, polisens syn på våldet under sena nätter mm. När detta skrivs har Göteborgs motsvarighet till socialnämnden tagit beslut att ändra stopptiden från 05 till 03, men flera instanser återstår innan slutgiltigt (?) beslut fattas.

 

Jag tänkte nu berätta om ett alkoholpolitiskt experiment som de över 60 kanske minns. I november 1967 inleddes ett försök med butiksförsäljning av starköl i Bohuslän och Värmland. Försöket var beräknat att pågå i 14 månader men avbröts redan efter 8,5 månader. Orsaken var oroande rapporter om ett tydligt ökat fylleri, särskilt bland ungdomar. Starkölsförsäljningen ökade med 1 100%!

J Peter Nilsson vid Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har för en tid sedan studerat de barn som fortfarande var foster under försöket. Rapporten jämför samtliga förstfödda barn i de båda försökslänen (cirka 3 500) med barn födda samtidigt i andra län. Man kan då se att barnen till mödrar under 21 år (som då annars inte haft laglig tillgång till starköl) har lyckats sämre i skolan och i arbetslivet än motsvarande barn i övriga län. Här är ett utdrag från rapporten:

”Denna studie utnyttjar en temporär ökning i tillgängligheten av alkohol för att undersöka hur alkoholkonsumtion under graviditeten påverkar barnet på lång sikt. Försöket genomfördes i två län i slutet på 1960-talet och innebar att starköl fick säljas fritt i vanliga livsmedelsbutiker under 8,5 månader. Försöket innebar att tillgängligheten på alkohol ökade markant. Detta gällde i synnerhet för ungdomar under 21 år som tidigare inte hade haft tillgång till starkölen via Systembolaget, vilket även resulterade i en särskilt stark ökning av konsumtionen just bland ungdomar (SOU 1971:77). Med hjälp av registerdata från SCB finner jag att barnen till de unga mödrar som var gravida under försöket har klarat sig betydligt sämre i skolväsendet och på arbetsmarknaden vid omkring 30 års ålder jämfört med barn som föddes samtidigt i resterande delar av landet, samt jämfört med de barn som föddes i försökslänen före eller efter försöket.”

 

Du kan läsa hela rapporten på www.ifau.se. Sök på ordet ”starköl”

 

Kort kan man säga att hela den svenska alkoholpolitiken bygger på solidaritet. Grundtanken är att majoriteten av vuxna människor (som inte har egna alkoholproblem), ställer upp på restriktioner (åldersgränser, försäljningsmonopol, höga skatter mm) för att vi tror att detta minskar problemen för de som är alkoholberoende och deras anhöriga. Hela denna idé bygger på solidaritet. Om majoriteten i stället hävdar sin egna ”rättigheter” (vad gäller tillgänglighet, priser mm) oavsett hur det drabbar andra, faller således hela idén.

Håkan Fransson

Drogförebyggare Öckerö kommun

031-976459

hakan.fransson@ockero.se  

 

Senaste kommentarer

14.07 | 07:25

Ungdomarna är Sveriges framtid.

09.01 | 09:29

Bra jobbat!!

23.01 | 15:50

Jag tycker det här är suveränt. En eloge till personalen som arbetar för ett alkohol- och drogfritt samhälle. IOGT/NTO-medlem.

05.08 | 11:07

Om du har vägarna förbi södra Finland så är du hjärtligt välkommen!