Krönika okt 2012

Filip blir narkoman

 

 

16-årige Filip är på fest med sina kompisar. Det förekommer tobak och alkohol. Filip känner de flesta. De har gått i samma skola i många år. Filip har festat med dessa kompisar flera gånger förut.

 

Denna kväll är lite annorlunda. Vid detta tillfälle har någon med sig lite hasch. Några sitter i ett hörn och röker. Nu kan det hända två saker:

1. Filip håller sig undan och kollar in dem i smyg.

2. Filip sticker därifrån eftersom han absolut inte vill ha med narkotika att göra. Det är i alla fall ganska osannolikt att han testar på vid första tillfället han kommer i kontakt med knark. Om vi antar att Filip väljer alt 2 kommer han kanske att undvika detta gäng i fortsättningen, men om detta är hans umgänge sen många år är risken ändå stor att han kommer att festa med dem igen förr eller senare.

 

Nästa gång Filip är på fest med dessa kompisar är det troligt att någon ”röker på” igen. Fastän han egentligen vet att narkotika är kriminellt och livsfarligt kommer hans motstånd att sakta brytas ned. Hans cannabisanvändande kompisar kommer att berätta om hur bra det är att röka. De kommer också att hänvisa till otaliga internetsidor och diverse ”forskning” som visar hur ”ofarligt” det är med cannabis. Han kommer att överösas av ”sanningar” i stil med ”Alkohol är mycket farligare” osv.

 

Om det dessutom är så att Filip inte omedelbart ser några negativa förändringar hos dessa narkotikaanvändare, börjar han kanske fundera på om det verkligen kan vara så farligt som föräldrar, lärare och andra sagt. Hans från början klart negativa hållning börjar alltmer förändras. ”Om dessa kompisar rökt på i flera veckor kan det väl inte vara så farligt att testa en enda gång?” ”Man blir ju inte narkoman bara för att man provar nåt bloss bara, eller?” Om det dessutom är så att Filip är lite berusad nästa gång det är hasch i närheten, finns möjligheten att han testar för första gången.

 

Om det skulle vara så att han får en dålig effekt av drogen, att han mår illa e. dyl. kanske han inte kommer testa igen, men om han får en bra effekt, är risken mycket stor att han provar igen. Och igen. Och igen. Ganska snart kommer Filip att söka sig till fester där han vet att det finns cannabis. De nya haschrökande kompisarna blir snabbt alltmer betydelsefulla, och de gamla kompisarna som inte röker hasch förefaller alltmer ointressanta för Filip. Nu börjar han också köpa till eget bruk, och han får då lära sig att om han köper 5 gram i stället för 1 gram i taget så får han mycket bättre pris. Han säljer så fyra gram till sina vänner och röker ett gram själv, och vår lille Filip är då inte bara narkotikaanvändare utan även narkotikalangare.

 

Frågor:

 

1. Hade Filip börjat med narkotika om han inte varit berusad?

2. Hade Filips föräldrar tillåtit honom att gå till festen om de hade vetat att han skulle prova narkotika?

3. Kommer Filip att sluta droga frivilligt?

 

Svar: Förmodligen inte. Förmodligen inte. Förmodligen inte.

 

Håkan Fransson

Drogförebyggare

Hakan.fransson@ockero.se

031-976459

Senaste kommentarer

14.07 | 07:25

Ungdomarna är Sveriges framtid.

09.01 | 09:29

Bra jobbat!!

23.01 | 15:50

Jag tycker det här är suveränt. En eloge till personalen som arbetar för ett alkohol- och drogfritt samhälle. IOGT/NTO-medlem.

05.08 | 11:07

Om du har vägarna förbi södra Finland så är du hjärtligt välkommen!