Krönika nov 2012

Öckerömetoden sprider sig!

 

Vad har Alingsås, Bollnäs, Borlänge, Borås, Botkyrka, Dals-Ed, Eksjö, Essunga, Falun, Gagnef, Gotland, Grästorp, Gällivare, Gävle, Göteborg, Hallsberg, Huddinge, Härnösand, Härryda, Höganäs, Kalmar, Kristinehamn, Kungsbacka, Kungälv, Köping, Lidingö, Lysekil, Malung-Sälen, Mariestad, Mölndal, Norrköping, Norrtälje, Nykvarn, Ockelbo, Olofström, Partille, Skara, Skövde, Stockholm, Strängnäs, Strömsund, Tranås, Uddevalla, Ulricehamn, Upplands-Väsby, Vansbro, Vara, Åre, Örebro och Östersund gemensamt?

Jo, dessa 50 kommuner har jag besökt under den senaste tiden för att berätta om det drogförebyggande arbete i Öckerö kommun, och hur vuxenvärldens förändrade attityder lett till ett kraftigt minskat drickande bland kommunens ungdomar. Jag håller just nu på att planera för ytterligare kommunbesök under våren och intresset ökar hela tiden. Överallt berättar jag om de fantastiska föräldrarna i Öckerö kommun som satt ner foten och tydligt markerat för sina barn att ”Innan du fyller arton är alkohol och tobak inget att diskutera”.

Oftast tas budskapet emot med öppna armar men ibland menar vissa att Öckerö är en så speciell kommun, med öar och färjor och så. Det är inte säkert att detta skulle fungera på andra ställen. Jag brukar då säga ungefär så här:

”Alla föräldrar älskar sina barn och önskar dem allt gott. Att Öckerös föräldrar tidigare lät sina barn dricka alkohol beror inte på kärleksbrist utan på kunskapsbrist. Ingen förälder bjuder eller köper ut eller tillåter sina barns alkoholdrickande för att man vill sina barn illa. Naturligtvis inte! Att man tidigare gjorde såhär berodde på att man inte visste bättre. Man hade framför allt inte kunskapen om hur mycket risken ökar för framtida missbruk om man börjar dricka tidigt. Tror ni att föräldrarna i Öckerö kommun älskar sina barn mer är här i Tranås? Nej. Just det! Då kommer det fungera lika bra här.”

Tacksamma föräldrar

Som jag tidigare nämnt har det varit mycket lugnt vad gäller de elever som nu går på högstadiet. För några veckor sedan kontaktades jag dock av föräldrar som berättade att det nu varit ett antal fester med alkohol där framför allt en del niondeklassare varit med. Då jag ringer runt till föräldrarna vars barn varit med eller på något sätt kanske varit i närheten har jag mötts av mycket värme och tacksamhet. Många föräldrar ser mycket positivt på kommunens drogförebyggande arbete, även om det så klart inte är kul att få ett samtal om att deras barn kanske varit ute och festat.

Vit Jul

Kan du tänka dig att avstå alkohol julafton, juldagen och annandagen för barnens skull? Gå in på www.vitjul.se och skriv under!

Med vänlig hälsning

Håkan Fransson

Drogförebyggare, Öckerö kommun

031-976459

hakan.fransson@ockero.se

Senaste kommentarer

14.07 | 07:25

Ungdomarna är Sveriges framtid.

09.01 | 09:29

Bra jobbat!!

23.01 | 15:50

Jag tycker det här är suveränt. En eloge till personalen som arbetar för ett alkohol- och drogfritt samhälle. IOGT/NTO-medlem.

05.08 | 11:07

Om du har vägarna förbi södra Finland så är du hjärtligt välkommen!