Vanliga frågor

Det är väl inte hela världen om ungdomar dricker alkohol, bara de inte börjar knarka?

Under de 30 år jag jobbat med ungdomar och missbruk har jag inte träffat någon narkoman som inte började sin missbrukarkarriär med tobak och alkohol. Det bästa tips jag kan ge om du vill att dina barn inte ska börja med narkotika: Se till så de inte börjar röka, och att de väntar med alkohol tills de är vuxna.

Varför dricker ungdomar alkohol?

Ungdomar dricker nog alkohol av samma skäl som vuxna dricker alkohol. Man tycker att man kan släppa loss, det blir roligare, det sammanknippas med party och fest.

De vanligaste förklaringarna är väl annars att ungdomar dricker pga grupptryck, sociala problem eller att man har för lite att göra. Detta stämmer väl delvis men ändå inte riktigt. Det viktigaste skälet att ungdomar dricker är väl att vuxenvärlden i Sverige tillåter det/gör det möjligt.

Om vi vuxna blir överens om att ingen ska dricka innan man fyllt arton, är ungdomsfylleriet snart ett minne blott.

Varför försöker inte alla kommuner utrota ungdomsfylleriet?

Ja, säg de!

Tonårsmamma

Men om man nu har en 15årig tjej som börjar intressera sig för det här med alkohol o så. Hur lätt är det att stoppa det?

Ingen har sagt att det är lätt. Den här perioden kan ju vara några är och många föräldrar uppfattar det som ett utdraget ställningskrig. Det är svårt att ge generella tips eftersom alla barn är olika och alla föräldrar är olika, men några tips ändå:

1. Var tydlig med att du inte accepterar alkoholdrickande!

2. Försök att få kontakt med din dotters kompisars föräldrar, och tala om var du står.

3. Ha koll på din egen alkohol.

4. Ha koll på var dottern är, vem hon är med, vad hon gör på helgkvällar.

5. Håll kontakt under kvällen.

Det mest avgörande för ett barns utveckling är anknytningen till föräldrar och andra viktiga vuxna. Vill du veta mer om detta rekommenderar jag boken: "Våga ta plats i ditt barn liv" av Gordon Neufeld

 

 

Senaste kommentarer

14.07 | 07:25

Ungdomarna är Sveriges framtid.

09.01 | 09:29

Bra jobbat!!

23.01 | 15:50

Jag tycker det här är suveränt. En eloge till personalen som arbetar för ett alkohol- och drogfritt samhälle. IOGT/NTO-medlem.

05.08 | 11:07

Om du har vägarna förbi södra Finland så är du hjärtligt välkommen!